Örnek Eğitim Sistemleri (Finlandiya,Almanya,Fransa,Japonya) ve İstatistikler


Eğitim sistemini çok tartıştık , veriler verdik. İsmet Berkan’ın daha önceki yazılarından Finlandiya Eğitim sistemini okumuş , not almıştım.

Geçenlerde grubumda Belçika’dan Ayşe Finlandiya’da  eğitim sistemini anlatan videoyuyu koyunca bloguma koymak istedim.

Fransa , Amerika , Almanya’daki eğitim sistemi de ele alınmış.

Japonya’da eğitim sistemi ise ;

Finlandiya’ya tekrar dönelim. Önemli yerleri özetlemeye çalışacağım .

Dünyanın en iyisi kabul edilen ve uzun yıllardır da bu tahtını koruyan Finlandiya’nın eğitim sistemi  aşağı yukarı 40 yıl önce gerçekleştirilen bir reformun sonunda doğmuş.
Sistem, çocukların neredeyse doğdukları andan itibaren ‘öğrendikleri’ varsayımı üzerine kurulu. O yüzden her doğumdan sonra ailelere bir kitap veriliyor.Evet yanlış duymadınız , kitap veriliyor.

koulu 2

Ülkede 8 aylıktan itibaren bütün çocuklar için ‘Günlük bakım merkezleri’ var. Bunlar bizim anladığımız ‘kreş’ler değil; çalışan anne-babaların çocuklarını bırakıp gidecekleri. Buralarda oyunlar oynuyor bebekler, çocuklar. Ve sistemin felsefesinde ‘eğitmek’ yok; çocuklar daha bebeklikten itibaren ‘öğrenmeyi öğreniyor’lar. Okul öncesi eğitim zorunlu değil ama okullaşma oranı yüzde 100.
Okul çağı orada beş yaşında değil, yedi yaşında başlıyor. 9 yıllık zorunlu eğitimden geçiyor bütün çocuklar. Bu dokuz yılın ilk altı yılında hiçbir sınav yapılmıyor; çocuklar hiçbir biçimde akademik anlamda ölçülmüyor.
0825-Sweden-Gender-Neutral-Tots_full_600

Özel okul yok gibi bir şey, var olanların da fiyatları sıkı denetim altında. Eğitim ücretsiz. Okulların öğrencileri başarılarına göre kabul etmesi yasak. Herkes evine en yakın okula gidiyor. (Evde eğitime izin var ama çok ender görülen bir şey.) Çocuklar daha ‘akıllı’ veya değil, aynı sınıfta okuyorlar, özel çocuklara özel muamele yok.

Bütün öğretmenler üniversiteden ‘master’ derecesine sahip. Öğretmenlik, ülkede doktorluk ve avukatlıkla eş prestije sahip bir meslek ve öğretmen olmak çok zor. 15 yıllık bir lise öğretmeni, kendisiyle aynı eğitime sahip ama öğretmen olmayanlara göre yüzde 102 daha fazla para kazanıyor. Öğretmenlere maaşları dışında hiçbir ek ödeme yapılmıyor.Türkiye ile karşılaştırılınca insanın içi sızlıyor adeta.

9 yıllık ilköğretimin ardından Finli çocuklar 3 yıllık zorunlu olmayan liseye gidiyor. İsteyen akademik eğitimi, isteyen mesleki eğitimi seçebiliyor. Ülkedeki liselerde okullaşma oranı yüzde 93. (Bizde şu an yüzde 70 ama 12 yıllık eğitimin devreye girmesiyle yakında yüzde 90’ın üzerine çıkacak.)

Lisenin ardından üniversite var, yine ücretsiz olan. İki çeşit üniversitesi var Finlandiya’nın:

1. Bilim yapılan üniversiteler

2. Uygulamalı bilimler.

anfi-oulu-universitesi

Ülkede üniversite mezunu oranı dünyanın en yükseklerinden, Avrupa’nın da birincisi.
Ülkede eğitimin standardını merkezi hükümete bağlı bakanlık belirliyor ama okulların yönetimi, işletmesi ve öğretmen seçimi yerel yönetimler tarafından yapılıyor.
Sınıfların 20 kişiyi geçmemesine özen gösteriliyor. Öğretmen, genel ilkelere uymak şartıyla dersi nasıl öğreteceği, hatta hangi ders kitabını seçeceği konusunda bile geniş bir otonomiye sahip.
Bütün ülkede liseyi bitiren en başarısız öğrenci ile en başarılı öğrenci arasındaki fark, sınav notu olarak yüzde 15’in altında. (Bizdeki fark yüzde 100’e yakın.)

Son olarak da ;

Finlandiya’nın öğrenci başına eğitim harcaması,  Amerika’dan yüzde 30 daha az!

Diğer bütçelere bu linkten ulaşabilirsiniz.

Yeni bir kaynak daha buldum, siz de beğeneceksiniz.

5 thoughts on “Örnek Eğitim Sistemleri (Finlandiya,Almanya,Fransa,Japonya) ve İstatistikler

  1. Geri bildirim: Eğitim Sistemi _ YGS 2016 – PISA Değerlendirmesi | Oyun Merdiveni

  2. Geri bildirim: Türkiye Eğitim Sistemine Bakış 2 | Oyun Merdiveni

  3. Geri bildirim: Eğitim ve Education Anlam Farkı | Oyun Merdiveni

  4. Geri bildirim: Üstün Yetenekli Çocuklar İle İlgili Kaynaklar | Oyun Merdiveni

  5. Geri bildirim: Türkiye’nin Geleceğine Bakış — İnsani Gelişmiş Endeksi | Oyun Merdiveni

Çözümünüzü veya yorumunuzu paylaşınız.