Konsantre Ol!


Konsantre Ol! Bir işi yapmadan önce , dikkatimiz dağıldığında  bu sözü arkadaşımızdan , ailemizden , öğretmenimizden hep duymuşuzdur.

Görsel

Konsantrasyon bilimsel açıdan yüzyıllarca incelenmiş ve çok geniş bir bilgi dağarcığı elde edilmiş. Bu yazıyı hazırlarken küçük bir konsantrasyon tanımı ve beyinle ilişkisini , ardından izlediğinizde alkışlayacağabileceğiniz bir video , sonunda ise çocuklarınızın konsantrasyon seviyelerini ve yapabileceğiniz basit uygulamalardan bahsedeceğim.

Görsel

Bilimsel açıdan da ilerleyen dönemde “OYUN” dergisinde bir makale hazırlayacağım.

Konsantrasyon temel olarak beyin dalgaları ile ilgilidir. Beynimiz sürekli olarak çeşitli dalgalar yaymaktadır. Bunlardan 8 ila 12 Hz. arası beyin dalgalarına “alfa dalgaları” denmekte olup, beyin alfa dalga ortamındayken konsantrasyon kalitemiz zirveye çıkmaktadır.

Motivasyon unsuru yüksek başarı verimi alabileceğiniz her noktada kullanabilirsiniz.

Görsel

Seyit Onbaşının 275 kiloluk topu kaldırması , Haltercilerin ağırlık kaldırması , 100 metre koşucunun hazırlanması , savaş sırasında mehter marşı çalınması , futbolcuların devre arasında hocalarını dinlemesi , yapılacak iş öncesi müzik dinlenmesi  , satranç oynarken çevredeki seslerin duyulmaması gibi birçok örnek konsantrasyon ve Alfa Dalgalarıyla birebir ilişkilidir.

Görsel

 

 

Genelde konsantrasyon için müzik dinlemek en iyi yol olarak seçilmiştir. 14 Ekim 1993 ‘de , A.B.D.’de “USA Today”de çıkan “Mozart ‘ın Müzikleri Zekayı Geliştiriyor”başlıklı haber tüm Dünyada sansasyon yaratmıştır. Bu habere göre, California Üniversitesi’nin Irvine’deki Öğrenme ve Hafıza Nörobiyoloji Merkezi bilim adamlarının yaptıkları bir araştırma, bazı müziklerle IQ arasında bir ilişki olduğunu açıkça ortaya koymuştur.Bu yüzden çocuklarınızın küçük yaşta müzik dinleme alışkanlıklarını gözden geçirmenizde , bir uzmandan yardım almanızda fayda var.

Videodan etkilenip ” Gerçekten harika , iyi konsantre olmuş” diyenlerdenseniz çocuklarınız veya çevrenizdeki çocuklar için aşağıdaki basit önerileri okumanızı öneririm.

  • Oyun oynayın: Çocuğunuzun konsantrasyonu arttırmak için eğitici oyuncaklar için para harcamanıza gerekmez. Sadece onunla oyun oynayın. Oyun ile çocuğunuzun hem günlük stresini atmasına aynı zamanda hayal gücünü geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz. Aslında, tam oyuna dalış çocuğunuz için meditasyon yapmaya benzer.
  • Okumaya teşvik edin: Okuma dikkat ve odaklanma gerektirir. Eğer çocuğunuz okumayı biliyor ise beraber dönüşümlü okuyabilirsiniz. Eğer çocuğunuz okumayı bilmiyor ise ona masal okumaya devam edin. Her iki şekilde de okuma yolu çocuğunuz konsantrasyon becerilerini arttıracaktır.(Mengü arkadaşım oğlu Çağan’a her gece bir masal okur ve çeşitli tarzlarda şarkı/türkü/ninniler söyler . Sizlere de öneririm)
  • Beslenme ve egzersize önem verin: Dengeli beslenme ve düzenli egzersiz çocuğunuzun gelişimine yardımcı olabileceği gibi konsantrasyon becerileri için yararlı olacaktır. Çocuğunuzun yeterli vitamin ve minarelleri tükettiğine sağlıklı atıştırmalıklar aldığına emin olun. Ayrıca çocuğunuzun bastırmış olduğu enerjisini egzersiz yoluyla atmasına olanak sağlayın.
  • Plan Yapın: Kahvaltı, akşam yemeği, yatma saati, okul, oyun çalışma saati gibi belirli zamanlar belirleyin. Çocuğunuz bu rutini kurduğunda çalışma zamanı geldiğinde bu zamanın ne için tahsis edildiğini bildiği için odaklanma yolunu daha kolay bulabilir.

Görsel

  • Çocuğunuzun ödevlerini yaptığı ya da çalıştığı odanın dikkat dağıtıcı özelliklere sahip olmadığından emin olun.
  • Çocuğunuzun çalıştığı konuyla ilgili ilginç ve bilgilendirici gerçekleri paylaşarak onun ilgisini çekebilirsiniz.
  • Takdir edin. Takdir performansını arttıracaktır. Aşağılama onun benlik saygısı üzerinde kayıp yaratacaktır.
  • Çocuğunuzun iyi akademik performans gösteren arkadaşları ile çalışmasına izin verin. Bu şekilde arkadaşlarından nasıl çalıştıkları ile ilgili fikir ya da ipucu alabilir.(Anne-baba derslerin yardımında zayıf kalıyorlarsa en etkili yollardan biridir. Bu önerinin başarılı sonuçlar getirdiği görülmüştür.Lise yıllarında biz de başarılı öğrenciler ile bir grup kurmuş , öğretmen ihtiyacımız olmadan birlikte çalışırdık. )
  • Sabırlı olun. Çocuğunuz dalıp gittiğinde bağırmak ya da azarlamak onu sinirli ve gergin yapar.(Önemli bir nokta . Çevremdeki anne-babaların genelde yaptığı hatalardan biridir.Unutmayın ki 12 yaşına kadar alfa dalgalanmaları yetişkinler kadar güçlü değildir)

Görsel

Çocuğunuzun konsantrasyonunu arttırmasına yardımcı olabilecek çeşitli etkinlikler de vardır. İşte bunlardan birkaçı:

  • Masa oyunları ya da kart oyunları çocuğunuzun konsantrasyon seviyesini arttırabilmesine yardım edebilir.
  • Çocuğunuza hikaye okuyun ve hikayeye ilişkin sorular sorun. Bu onun hafızasını keskinleşmesine yardım edecektir.
  • Çocuğunuza gününün nasıl geçtiğini sorun. Bu onun gün içinde yaptığı eylemleri ya da olaylara geri dönüp bakmasını sağlayıp hafızasını ve konsantrasyonunu güçlendirecektir.
  • Sayı sayma oyunu oynayın. Sayıları sayarken sıralı ya da katlı sayıp arada atladığınız sayıları bulmasını isteyin.
  • Tekerlemeler de konsantrasyonu arttırmaya yardımcı olur. Çocuğunuz söylediğiniz tekerlemeyi öğrenebilmek için büyük dikkat ile dinlemek zorunda. Bu oyun ona konsantre olmayı öğretecektir.

Yukarıdaki öneriler düşük konsantrasyon seviyelerinin sorununun üstesinden gelmek, çocuğunuzun hafıza ve öğrenme becerilerini geliştirmek içindir.

Görsel

İyi konsantrasyon gücünü sağlayabilen çocuk:

  • Düşünceleri ve eylemleri üzerinde daha iyi kontrole sahiptir.
  • Yaptığı çalışmaya odaklanabilmek için yeteneğe sahiptir.
  • İyi bir hafızaya sahiptir.
  • Güçlü bir iradeye sahiptir.
  • Her zaman can sıkıcı ve rahatsız düşüncelerden arınmıştır.
  • Çalışmalarda ve diğer faaliyetlerde iyi performans gösterir.
  • Görselleştirme de iyidir.

Aşağıdaki linkleri takip etmenizde yarar var . Bütün linklerde hem çocuklar hem de yetişkinler için yararlı bilgiler mevcut olup , benim de takip edip oluşumun içerisinde yer aldığım yararlı site/kuruluşlardır.

** http://miniklerveanneleri.com/

** http://wp1.tzv.org.tr/

** http://www.biltek.tubitak.gov.tr/cocuk/

** http://www.akiloyunlari.com/

Aynı zamanda ilginizi çekebilecek diğer yazılar :

https://oyunmerdiveni.wordpress.com/2012/10/03/teknoloji-arama-motorlari-zihnimizi-tembellestiriyor-mu/

Çözümünüzü veya yorumunuzu paylaşınız.