Beyinde Küçülme Engellenebiliyor


70′li yaşlarda fiziksel egzersiz yapmak beyindeki küçülmeyi durdurabiliyor.

Emeklilik yaşını geçmiş 638 kişinin beyin taramalarının incelendiği araştırmada, üç yıllık süre içinde fiziksel olarak aktif olan kişilerde beyin küçülmesinin daha düşük olduğu belirleniyor.

Bilim adamları, sadece haftada birkaç kez yürüyüşe çıkmanın bile yeterli olduğunu belirtiyor.

Araştırmada önemli görülen bir diğer bulgu ise, satranç oynamanın ve arkadaşlarla buluşmanın, beynin hacminin korunmasına doğrudan bir katkısının tespit edilememiş olması.

Araştırmacılar, beyinde, mesajların iletilmesinde kullanılan beyaz maddeyi incelediklerinde, 70 yaşında egzersiz yapan kişilerdeki zarar görme oranının, egzersiz yapmayan kişilere göre daha az olduğunu tespit ediyor.

Egzersiz yapan kişilerde, beyindeki mesajların kaynağı olan gri madde oranının da daha yüksek olduğu ortaya çıkan bilgiler arasında.

Uzmanlar tarrafından, insan beyninin yaşlanma ile birlikte küçüldüğü ve bu küçülmenin, hafızayı ve düşünce gücünü zayıflattığı da biliniyor.

Geçmişte yapılan bazı çalışmalarda da, egzersizin bunama riskini azalttığı ortaya çıkmıştı. Ancak, egzersizin, beynin küçülmesini ve bunama riskini  nasıl azaltttığı henüz çözülebilmiş değil.

Aynı zamanda egzersizin, vücudun geri kalanıyla birlikte, beyindeki kan dolaşımını artırdığı da biliniyor.

-Bbc.co.uk/Türkçe-

http://wp1.tzv.org.tr/beyinde-kuculme-engellenebiliyor.html

1 thoughts on “Beyinde Küçülme Engellenebiliyor

  1. Geri bildirim: Düzenli egzersizler stres ve gerginliği azaltıyor mu? | Oyun Merdiveni

Çözümünüzü veya yorumunuzu paylaşınız.