Şekerlemeler kaç dakika olmalı ?


Şekerleme yapmak, çoğunlukla, tembellikle, hırs eksikliğiyle özdeşleştirilip sadece çocuklara, yaşlılara ve hastalara özgü bir eylem sanılmıştır. Oysa unutmamak gerekir ki tarihe geçmiş pek çok ünlü aynı zamanda günlük şekerlemelerini ihmal etmemekle de ünlüdür. Örneğin Albert Einstein, Leonardo da Vinci ve John F. Kennedy , Winston Churchill, Napoleon Bonaparte bu ünlüler arasında sayılabilir.

Ulusal Uyku Vakfı (International Sleep Foundation) şekerleme türlerini detaylandırıp yararlarını da özenle anlatmış.Uyku ile merak ettikleriniz varsa siteye girip etraflıca bakmanızı öneririm.Haccettepe üniversitesindeki bir arkadaşımız da özet bir sunum hazırlamış.

Şekerlemeyi aslında bilgisayarda yeniden başlatarak performansı yenilemekle aynı düşünebiliriz. 

%85 ‘ten fazla memelinin şekerleme yaptığını biliyor muydunuz? Açıkçası bugüne kadar hayvanların şekerleme gibi keyfi bir uyku kestirmesini yapacağını bilmezdim.

Daha önce okuduğum bilim kitaplarında Einstein’ın günde en az 1 kere şekerleme yaptığını okumuştum. Hatta birazdan anlatacağım şekerleme sürelerine de uyduğunu okumuştum , şimdi daha iyi anlıyorum. Öğle aralarında en sevdiği kalemi ele alıp , şekerleme yapıp kalem düştüğü anda kalkarmış. O yıllarda bu şekerleme süresinin en ideal zamanı bilinmemesi bu hikayeyi daha da ilginç hale getiriyor.

Aynı zamandan Napolyon’un at üstünde şekerleme yaptığı , Edison’un çalışma masası üzerine uzanıp uyuduğunu okumuştum.

Peki şekerleme uyku süreleri ne kadar olmalı ?

Resim

 

Yukarıdaki tabloya 5-10 dakika iyileştirici şekerlemeleri de eklememiz lazım.En ideal şekerleme süresinin 10-20 dakika olduğu tespit  edilmiş , birkaç araştırma da yapılmış. 

 

30 dakika olan şekerleme sürelerinin şekerleme sonrası yorgunluk sağladığı yorgunluk, geçici sersemlik sağladığı bazı araştırmlarda görülmüş.

Bazı araştırmalara göre bu tür uzun süreli şekerlemelerin gece yapılan uykulara eş değer olarak görüldüğü biliniyor. 60 dakika şekerleme yapanların yüz ve isim hatırlamada iyi bir gelişime sağlandığı da görülmüş. 

90 dakika ve sonrası için uyku süreci ile aynı olduğu,REM dönemine girildiği ve rüya görüldüğü gözlemlenmiştir. 

Aslında eğer rüya görüyorsanız bu uyku daha çok şekerleme değil , REM uykusudur.

Bu kadar bilgiden sonra hafta içi firmalarında bu tür imkanı nasıl bulacağını düşündüğünüzden eminim.. Bu konuda da kısa bir araştırma yaptım.Birçok firmada bu odalar mevcut , bu linkte 10 ünlü firma bulabilirsiniz.Başlıcaları ; Google , British Airways , Nike…

Ayrıca bu odalarla ilgili bir video haber de sunulmuş. 

Bazı firmalardan örnekler :

Resim

 

                                                                                  Uyuma Odaları : 

 

Resim

Japonya’da bir firmanın caddesi :

Resim

Firma böyle bir oda sağlamazsa ne yapacağız ? 

Sağlıkla ilgili bu adresteki  öneriye göre de Türk milleti servis/trafik kargaşası nedeniyle şekerlemeler şart.

Şekerlemeleri firmalarda nerede yapacağımızı da önermiş , oldukça keyifli bir şekilde okudum.

Hoşuma giden , şekerlemenin ne kadar tatlı bir şey olduğunu gösteren birkaç fotoğraf :

 

Resim

 

Resim

 

 

1 thoughts on “Şekerlemeler kaç dakika olmalı ?

  1. Geri bildirim: Kaç saat uykuya ihtiyacımız var ? | Oyun Merdiveni

Çözümünüzü veya yorumunuzu paylaşınız.