Dünya Satranç İstatistikleri


Uzun zamandır merak ettiğim bir konuyu 7 -28 Kasım arasında yapılacak olan Dünya Şampiyonluğu Satranç maçı (Viswanathan Anand and Magnus Carlsen ) öncesi Chessbase sitesinde bulunca sizlerle paylaşmaya,arşiv olarak ileride bakılabilecek şekilde hazırlamaya başladım.

images

Yapılacak maçın detaylarını buradan takip edebilirsiniz.

 

images (1)

2012 yılının başında yapılan çalışmalar esas alınarak bazı istatistik bilgiler çıkarılmış. 1953,7 ortalama derecesi olan 133.549 satranç oyuncusu dikkate alınarak yüksek ortalamaya sahip bu tüm oyuncuların en çok nerede yaşadıkları incelenmiş.

Birinci sırada şaşırtıcı bir şekilde Almanya , ikinci sırada Rusya ve üçüncü sırada İspanya olmuş. Türkiye ilk 19 sıraya girememiş!

Görsel

2008-2012 yılları arası yeni oyuncuların artış gösterdiği ülkeler listelenmiş , ilginç sonuçlarla karşılaşılmış.

5153 yeni oyuncuyla İspanya son 4 yılda en fazla artış gösteren ülke olurken , Hindistan,Fransa,Rusya sırayı takip etmiş.

Türkiye de 856 yeni oyuncuyla birlikte Amerikan’ın hemen arkasından 13.olmuş.

Görsel

2008 yılında ortalama derecesi 2235,6 olan Çin , 2012 yılında da  liderliği kaptırmayarak 2193,39 derecesiyle zirvede kalmış.

Çin’i sırasıyla Endonezya ,Kazakistan takip etmiş. Türkiye ilk 21 ülke arasında maalesef yok.

Görsel

Son olarak Grandmaster , Uluslararası Master gibi büyük invana sahip olan kişiler dikkate alınarak yapılan çalışma içerisinde beklendiği gibi Rusya 206 satrançısıyla ilk sırada yer alıyor.Ukrayna , Almanya , Amerika  Rusya’yı takip eden başarılı ülkeler olup Türkiye yine ilk 22 ülke arasında yer almıyor.

Son günlerde staranç turnuvalarına katılmaya çalışan , çocuklara bu konuda yardım  etmeyi seven (ayrıca her seferinde çocukların başarısını hayranlıkla izleyen) biri olarak Türkiye’de medya,okul,özel şirketlerin Türk Satrancı için birçok adım atması gerekliliğini düşünenlerdenim. Özellikle alt yapının kurulması ve bu altyapı üzerinde birçok sosyal çalışmaların yapılması Türk Satrancının gereğidir.

4 thoughts on “Dünya Satranç İstatistikleri

  1. Geri bildirim: Satranç Film Önerileri | Oyun ve Zekâ

  2. Geri bildirim: Satranç Filmleri | Oyun Merdiveni

  3. Geri bildirim: SATRANÇ OYNAYAN İNSANLARIN BEYNİ İLE OYNAMAYANLARINKİ ARASINDAKİ FARKLAR | Oyun Merdiveni

  4. Geri bildirim: İstatistiklerle Dünya Satrancı | Sedat Eser

Çözümünüzü veya yorumunuzu paylaşınız.