Kadınların Egemen Olduğu Bir Toplumda Fotoğrafla Kız Çocukları — Mädchenland


Hindistan’ın kuzeydoğusunda bulunan Mawlynnong eyaletindeki bir köyde, dünyanın geri kalanına göre çok farklı bir yaşam sürülüyor. Bunun nedeni ise kadınların egemen olduğu Hasi toplumunun ana vatanı olması. Berlinli bir fotoğrafçı olan  Karolin Klüppel, 9 aya yakın beraber yaşadığı Hasilerin fotoğraflarından oluşan “Mädchenland” yani “Kızlar Krallığı” isimli bir sergi hazırladı.

Sanatçının verdiği röportajlarda, Hasi toplumunda kız çocuklarının özel bir yeri olduğunu söylüyor. Kadınların egemen olduğu toplum yapısının da kız çocuklarınamuhteşem bir özgüven kazandırdığını ekliyor. Sanatçının bizlere fotoğflarında göstermek istediği de kız çocuklarının kendilerinden emin davranışları.

Hasi toplumu, bizden oldukça farklı. Sadece erkek çocuğuna sahip aileler uğursuz olarak görülüyor. Evlilikler de Türkiye’den oldukça farklı; gençler evlendiğinde erkek, kadının evine yerleşiyor. Çocuk sahibi olduklarında kadının soyadı bebeğe veriliyor.Dünyanın geri kalanına örnek olabilecek bir toplumun kız çocuklarına beraber bakalım.

İsterseniz Mawlynnong eyaletindeki bir köyü tanıtarak bitirelim.

Not: Fotoğrafı çekilen bir yerin isminden yola çıkarak araştırdığım bir yazıdır.

4 thoughts on “Kadınların Egemen Olduğu Bir Toplumda Fotoğrafla Kız Çocukları — Mädchenland

  1. Hello I am a Alex Kharkongor, just want to correct the spelling regarding “Hasina society” infact it is “Khasi Society” spelled as “Kha-si”. I am a khasi myself so it would be better if you could correct this.

    Beğen

  2. Şahsen fotolardan kız çocuklarına önem verilen bir yer olduğunu çıkaramadım *mor gözlü kız

    Beğen

    • Öncelikle yorumunuz için teşekkürler. Yorum yapan,tartışan bir toplum olmayı özledik. Bugün yaptığım 2 saate yakın Endüstri mühendisleri (ki bu kişiler ilk 10.000 lerdeki öğrenciler) ile sözlü görüşmlerimde soru sormamaları bu düşünceyi daha da pekiştirdi..Yorumunuza gelince sadece bir fotoğraftan ,bir bakış açısıyla değerlendirmenizi beklemezdim. Öncelikle var olan yoksulluk ve cehaletin izlerinin ön planda olduğu fotoğraflar ışık oyunları kullanılarak karamsar hava kullanılmış. “Mor gözlü kız” dayak yiyen kız imajından uzak olarak o toplumda olabilecek kazalardan sonra dayanıklılığın bir öne çıkması olarak algılanması daha faydalı olabilir.

      Liked by 1 kişi

Çözümünüzü veya yorumunuzu paylaşınız.