Satrancın Tarihçesi ve Merak Edilen Unvanlar

Satrancın içerisinde olan , Bursa Satranç Federasyonu adına çalışmalarını sürdüren bir satrançsever olarak  satrancın tarihçesi hakkında kısa bilgi verip , herkesin merak ettiği ünvanları açıklamaya çalışacağım.

Satrancın yararları , populer satranc oyuncuları , açılışlar , filmler , kitaplar gibi birçok konu var . Her birinden birçok blog yazısı çıkar.

images

O nedenle satrancın kısa bir tarihçesinden bahsedip , unvanlara geçelim.

Satrancın, zamanımızdan en az 4000 yıl önce Mısır’da oynandığına dair bulgular piramitlerdeki kabartmalarda bulunmaktadır. Yine Çin’de, Mezopotamya’da ve Anadolu’da oynanmaktaydı. Oyunun bugünkü adını alması, MS 3. – 4. yüzyıllarda Hindistan’da, oyuna ÇATURANGA denmesi ile başlar. Satranç ile ilgili ilk yazılı belgeler Hindistan’dan kalmadır. Daha sonra satranç İran’a, onlardan Araplara, Endülüslüler sayesinde de İspanya üzerinden Avrupa’ya yayılmıştır. Arap ve Avrupa el yazması kitaplardan sonra, İspanyol Lucena’nın ilk basılı satranç kitabında (1497) satrancın o zamanki yeni kuralları açıklandı.

Bu konuyla ilgili detaylı bilgiyi ve  bugüne kadar dünya şampiyonlarını TSF  detaylı olarak özetlemiş.

Ünvanlar özetle bu şekilde :

Ünvan Elo (En az)
GM (Grand Master – Büyük Usta) 2500
IM (International Master – Uluslararsı Usta) 2400
FM (FIDE Master – FIDE Ustası) 2300
CM (Candidate Master – Usta Adayı) 2200
WGM (Woman Grandmaster – Bayan Büyük Usta) 2400
WIM (Woman International Master – Bayan Uluslarası Usta) 2300
WFM (Woman FIDE Master – Bayan FIDE Ustası) 2200
WCM (Woman Candidate Master – Bayan Usta Adayı) 2100

Her bir ünvanın açıklamasını FIDE Titles Wikipedia’da bulabilirsiniz. Dünyada satranç istatistiklerini daha önce kalema almıştım.

Satranç beyni ile yapılan ilginç araştırmayı da yayınlamıştım.

Önerdiğim satranç filmlerini de izlmenizi tavsiye ederim.

Pawn Sacrifice bu ay içinde gösterime girecek , merakla bekliyorum.

pawn

Reklamlar

2 comments on “Satrancın Tarihçesi ve Merak Edilen Unvanlar

  1. Geri bildirim: Satranç Film Önerileri | Oyun ve Zekâ

  2. Geri bildirim: Satranç Filmleri | Oyun Merdiveni

Çözümünüzü veya yorumunuzu paylaşınız.

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )